myJournal@happyhour.

Step by step I learn.Everything is about taking chances.Happy hour, minutes of gloom or even a moment of suffering lead to writing.I am writing to help me remember what i have learn,what i am willing to do and what i am lovin.Everythings matter!!!

بسم الله الرحمن الرحيم

In The Name of Allah,The Most Merciful And Graceful http://berkatalahyangbenar.blogspot.com/

Home Sweet

Gaza Diserang..."Di mana saudara kami?"


Salam Ukhuwwah...

"Di mana Saudara kami"




Selasa, 27/11/2012 - Yayasan al Aqsa menyatakan bahawa terdapat bukti kukuh yang menunjukkan rancangan Zionis untuk melenyapkan peninggalan Islam di al Quds. Peninggalan Islam ini merupakan bukti sejarah yang sepatutnya dipelihara.

Reuters COMES, sumber from Falestinkini


Israel tak pernah puas!!,

Israel terlampau "otak udang",
Israel melampau,
Israel menggila di Gaza,

Perkataan sebegini hanya mampu ke dada-dada  akhbar
 

namun, persoalan sekarang ialah.
Adakah dengan ini, rakyat Palestin terutama Gaza dapat dibela?

Sudah tentu tidak kan...kengkawan.

Memang tak dinafikan peranan akhbar dalam menyebarkan  maklumat dan meningkatkan "Self-righteous".

Tapi..

"Sudah cukup sudah" ka macam nie

Sejak 2 minggu lalu, israel sudah mula menghentak kembali

saudara-saudara kita di gaza.

Mereka sebenarnya bangsa yang angkuh dan bongkak.
Tidak kenal erti malu dan hina

Apakan tidak, Menceroboh negara orang,kemudian isytihar tanah sendiri di atas bumi orang lain.



Boleh diibaratkan sebagai tetamu yang tak dijemput masuk ke dalam rumah, kemudian isytihar rumah itu milik sendiri sedangkan geran rumah dan kesemua harta dalam rumah kepunyaan tuan rumah.

Kita disini hanya boleh menunduk dan mengeluh kesian, tapi di akhirat kelak apakah jawapan kita?


Saya rakyat Malaysia..jauh sangat nak pi sana?

Saya pun bukan banyak duit, nak derma untuk Palestin.
Saya sibuk sekarang, xdak masa nak cebur2 aktiviti2 atau ceramah2.
Saya nie Student ja, mana ada kemampuan.

Kita ketawa disini...tapi Gaza di sana berlumuran darah..

Sedarkah kita betapa kita leka dengan  "life'.

Ada syair menarik yang saya nak kongsi di sini?


I, too, have a dream ...
that one day Jews and Christians
will see me as I am:
a small child, lonely and afraid,
staring down the barrels of their big bazookas,
knowing I did nothing
to deserve their hatred. 


―The Child Poets of Gaza


               Kanak-kanak gaza dalam "Innocence"

Sekolah mereka dirobohkan

Kanak-kanak sekolah "everyday walk' to school.

Warga Palestin mencari-cari dokumen-dokumen yang boleh diselamatkan

Kanak-kanak "trap in the war"


Janji Allah Terhadap Bani Israel,Bersabarlah Palestina!!"


   Dan telah Kami tetapkan terhadap Bani Israel dalam kitab itu, "Sesungguhnya kamu akan membuat kerosakkan di muka bumi ini dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar." Maka apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) pertama dari kedua (kejahatan) itu, Kami datangkan kepadamu hamba-hamba Kami yang mempunyai kekuatan yang besar, lalu mereka maharajalela di kampung-kampung, dan itulah ketetapan yang pasti terlaksana. Kemudian Kami berikan kepadamu giliran untuk mengalahkan mereka kembali dan Kami membantumu dengan harta kekayaan dan anak-anak, dan Kami jadikan kamu kelompok yang lebih besar. Jika kamu berbuat baik bagi dirimu sendiri; dan jika kamu berbuat jahat, maka (kejahatan) itu bagi dirimu sendiri, dan apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) yang kedua, (Kami datangkan orang-orang lain) untuk menyuramkan muka-muka kamu dan mereka masuk ke dalam masjid, sebagai mana musuh-musuhmu memasukinya pada kali pertama dan untuk membinasakan sehabis-habisnya apa saja yang mereka kuasai.

(Al-Isra':4-7)

Our Responsibility:
  1. Banyakkan doa kepada saudara-saudara di palestin.
  2. Sentiasa menderma walaupun sedikit tetapi secara berterusan.
  3. Sebar-sebarkan risalah dan "article" untuk knowledge.
  4. "Do what you can do at full".Contoh belajar rajin2 untuk memebantu mereka kelak.
  5. Banyakkan solat hajat dan membaca Qunut Nazilah
  6. "Educate family and friends"
  7. Derma berterusan.Contoh RM1 every week.

Derma secara langsung boleh dibuat:



Jom

Saya menulis di sini untuk mengingatkan diri sendiri kerana jari yang menuding dan menghukum bukan teletak pada diri ini,tetapi pada Allah yang Esa

Penulis
hafeezmz









OMG..."Besok Exam"

Macam biasa...Exam Final da dekat

Camne Kengkawan...Ok @KO
don't worry...me too,haha

"Steady n Ready"


So Sebenaqnya dekat2 exam nie kenalah kita byk2 buat persediaan qalbi(dalaman) n jasmani.

Nie ada Tips2 sikit yg ak jumpak kt sesawang spider (tenet).



Don't stress..cool man         

                                                           
Gelabah!!!so bykkan la selawat 

Persediaan Qalbi

"Al-ilmu kannur - ilmu itu ibarat cahaya" ...cahaya hanya masuk ke dalam hati yang bersih.

So.... :
  • jauhilah perkara-perkara maksiat dan mazmumah..contoh derhaka (tak mendengar kata) pada ibu bapa, ber'gossip', mengejek, gelaran yang tidak baik, dan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah 
  • minta maaf pada semua orang, jumpa guru- minta halalkan ilmu dan maafkan orang lain (bukan time hari raya ja..)..
  • bagi yg susah nak mengingat apa yg telah dipelajari..cuba hafaz beberapa ayat atau surah dari Al-Quran..bila dah mula menghafaz ayat-ayat suci alQuran ni, secara tak langsung memudahkan kita mengingati(procedure hydraulic dan lain2)
  • Qiamullail - bangun pada tengah malam...menguatkan keyakinan dan kemantapan jiwa. Amalkan solat2 sunat (Boley buat ka?)


Mamat nie..study malam lewat sangat nie..beware!!

Yes..try to be considerate with the others


"Kisah benar seorang sahabat yang istiqomah dalam qiamullail...pernah bermimpi melihat soalan-soalan exam..dan akhirnya betul-betul keluar sepertimana yang dimimpi..salah satu cara Allah nak bantu hambaNya"




Persediaan 'Aqli

  • Mindset - anggap exam sesuatu yang positif..
  • Berlatih menjawab soalan seperti dalam peperiksaan sebenar kadang-kadang soalannya berulang-ulang dan bagi mata pelajaran matematik, perlu kepada banyak latihan untuk memantapkan kemahiran yang ada.
  • Kalu ada "toyol' tue..Cuba-cubalah buat supaya memudahkan teknik menjawab soalan.


Persediaan Jasadi

1. Kesihatan


"Al-'aqlus salim fi jismis salim - akal yang cerdas dari badan yang cergas". Antara cara untuk menjaga kesihatan ialah :
  • Tidur yang cukup - Pendekatan Imam Ghazali ialah 1/3 untuk belajar, 1/3 untuk rehat dan 1/3 untuk bermunajat kepada Pencipta (iskh2..mesti try).
  • Jaga pemakanan - Firman Allah : Makanlah daripada makanan yang baik yang telah Kami berikan. (surah al-Baqarah 2:57)."Baik" di sini bermaksud sumber yang halal dan berkualiti.
  • Riadah - Riadah penting bagi melancarkan peredaran darah ke seluruh anggota badan. Ingat!Otak kita memerlukan oksigen dan glukosa untuk berfungsi dengan cemerlang.

2. Keselamatan

Jauhkan diri daripada perkara-perkara yang boleh mendatangkan kemudaratan dan kecelakaan pada diri. (Contoh jgn byk kereta laju2..jadi pape susah nanti).



Good luck guys...

All the best !!!

Bila da habis...yeay


"Ma'a Taufiq wan Najah Fil Imtihan Ila kuli Al-asdiqaq"
Good luck for me n kengkawan.

Tinta penulis
Hafeezmz

Sodapnya Mo'tan

Salam Tinta kemaafan

Maaf kawan2 blogger sekalian  kerana dah hampir setahun aku tak menulis dalam blog ini..


Mungkin kerna terlampau leka dengan kehidupan yg sementara ini,
Mungkin juga kerana kurang motivasi diri,

Mungkin juga kehabisan cerita dalam kotak minda,
Mungkin juga kerana malas melampau,
kalau takpun.......merajuk sendirian..

Haha,,,apapun "I'm back"



Al-Quran, surah 80, ayat 24 hingga 32 menyatakan tentang tumbuhan sebagai makanan manusia. Ayat itu bermaksud: ‘Maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya. Sesungguhnya Kami telah benar-benar mencurahkan air dari langit. Kemudian kami belah bumi dengan sebaik-baiknya. Lalu kami tumbuhkan biji-bijian di bumi itu. Anggur dan sayur-sayuran. Zaitun dan pohon kurma. Kebun-kebun (yang lebat) dan buah-buahan serta rumput-rumputan untuk kesenanganmu dan binatang-binatang ternakmu.’



Nak kait buah Mo'tan 



Asal Usul Buah rambutan ini orang cakap;
  • English: rambutan 
  • Thai: ngoh, phruan 
  • Indonesia dan Malaysia: rambutan 
  • Cambodia: saaw maaw 
  • Vietnam: chom chom, vai tieu 
  • Chinese (Cantonese): hooun mo daon; (putonghua): shau tsz 
  • Nama Ilmiah Species: Nephelium lappaceum L. var. lappaceum Famili: Sapindaceae (Soapberry) 


"Rambutan (Nephelium lappaceum L) diperkirakan adalah tanaman asli Indonesia yang penyebarannya dimulai ke Cina bagian selatan (Yunnan dan Hainan), lalu terus debarkan ke Thailand, Malaysia dan Filipina."


Tapi..Aku bukan nak bercerita tentang mo'tan nie. 
Time cuti Deepavali tahun nie adalah....Hooray....Musim buah RAMBUTAN dan DURIAN



Aku bersama Adik-adikku,Hakim dan Hariz pergi mengait Rambutan...Wow,warnanya merah kekuningan cukup mengancam dan meliurkan sesiapa sahaja..aku memanjat pokok rambutan arwah peninggalan Tuk dengan hati-hati bersama parang panjang kerana semut di atas pokok Mo'tan tue ..cukup banyak dan sentiasa menunggu mangsa sahaja..





Alhamdulillah.kami berjaya memungut penuh dua kereta sorong yang aku pinjam daripada Paksu..pun begitu, masih banyak buah melebat di atas pokok tapi  kudratku membataskan..




"Letih sungguh habaq kat hangpa"




Adikku dah nangis sebab aku x nampak dia time dia kutip buah d bawah,,,aku kait serumpun rambutan lagi ..Akibatnya..kena la kepala adikku..




"Maaf ya Hariz..."




Hariz n Hakim kutip Buah Mo'tan


Merah tue Mo'tan


Hakim N Me



With Hakim n'Hariz

Ok..Jangan lupa membe2 sume..enjoy tis festive "Musim Buah"

Terima kasih 


Tinta penulis





Mak..Adik Tak Puasa

Salam Ramadhan...

Dah lama tak menulis dalam blog nie...
Rindu la pulak..

Sudah masuk hari keenam umat islam berpuasa pada bulan ramadan..
Termasuklah Aku..

Aku teringat la zaman kanak-kanak dulu masa berpuasa,asyik ja cari alasan nak bukak puasa, kalau tak pun senyap-senyap minum air paip kat bilik air..hehe

Satu ja perangai aku dari kecik sampai sekarang tak berubah time bulan puasa.
Time nak habis waktu sahur,time tu la aku pulun air sampai habis.Satu botol besar mineral water tu kira standard la time nak habis sahur.Kalau aku tak minum camtu takut tak larat nak puasa.Tambah-tambah time kerja macam sekarang nie.Asyik cakap-cakap,kering air liur aku.

Tapi dah lama dah aku belajar puasa,dari umur 5 tahun sampai la sekarang nie,dah genap 22 tahun .Dah tua rupanya pakcik nie..huhu

Masa cepat ja berlalu,aku tak tau nak buat apa pas nie. Aku macam hilang saja matlamat aku dalam hidup nie.Dulu nak jadi doktor tapi terpesong ke arah engineering pulak, pastu nak jadi engineer tapi dapt keja dengan komputer pulak.Pening! Pening!

Tapi aku ingat nak sambung Degree kot,sebab bila ada degree baru la rasa puas.Kalau orang kampung tanya senang la nak jawab.Sebab orang expect budak lepas "U' mesti ada Degree.

Sambung balik..Satu hari di hari Puasa

Waktu puasa adalah waktu paling letih sekali.Betul ka?
.............
Salah jawapan tu.Sebenarnya waktu puasalah waktu di mana umat islam kuat sekali.Kalau tak percaya bukak balik buku sejarah Form 4/5,takpun bukak bab sirah balik dalam pendidikan islam. Contohnya perang badar,umat islam menang dalam bulan Ramadan.Banyak lagi contoh lain tapi aku pun dah lupa.Tak silap aku time Salahuddin Al-Ayubi ambik balik Al-Quds pun time bulan puasa jugak.Sepatutnya macam tu la.Tapi aku pun rasa sebaliknya time sekarang nie.

Bukan nak menunding jari,sebab satu jari menunding,empat jari balik ke arah kita sendiri.Aku menulis nie sebagai monolog bagi diri nie yang ayik lupa ja.Boleh kira ja berapa kali aku derma kat masjid dengan surau tahun nie.Sekarang duit yang patut disedekahkan bayak-banyak dalam bulan nie rasa macam tak boleh pulak.

Nak beli baju raya,kasut raya,kuih raya,langsir raya dan lain-lain.
isykk..isykh...Duit nie tak pernah cukup rupanya

Selalu ja aku rasa macam hipotesis nie: Semakin banyak sedekah,semakin habis duit dalam poket
tapi sebenarnya Allah nak uji kita ja.tu semua mindset manusia yang secari azalinya terbatas had pemikirannya termasuklah Albert newton dan epal ajaibnya..hehe

Hipotesis yang betul adalah: Semakin banyak sedekah semakin banyak rahmat maka semakin bertambahlah rezeki yang datang dalam pelbagai bentuk zahir dan batin.

Rasanya cukup lah hari nie..letih pulak tangan nie

Salam Ikhwan
 Hafeez












Japan Earthquake,the messsage for us.



Dear journal..

TOKYO (Reuters) – A devastating tsunami triggered by the biggest earthquake on record in Japan looked set to kill at least 1,000 people along the northeastern coast on Friday after a wall of water swept away everything in its path.Thousands of residents were evacuated from an area around a nuclear plant after radiation levels rose in the reactor, but there was no word on whether there had actually been a leak.

Underscoring grave concerns about the Fukushima plant some 240 km (150 miles) north of Tokyo, U.S. Secretary of State Hillary Clinton said the U.S. air force had delivered coolant to avert a rise in the temperature of the facility’s nuclear rods.The unfolding disaster in the wake of the 8.9 magnitude earthquake and 10-meter (33-feet) high tsunami prompted offers of help from dozens of countries.

China said rescuers were ready to help with quake relief while President Barack Obama told Japanese Prime Minister Naoto Kan the United States would assist in any way.Stunning TV footage showed a muddy torrent of water carrying cars and wrecked homes at high speed across farmland near the coastal city of Sendai, home to one million people and which lies 300 km (180 miles) northeast of Tokyo. Ships had been flung onto a harbor wharf, where they lay helplessly on their side.

Boats, cars and trucks were tossed around like toys in the water after a small tsunami hit the town of Kamaichi in northern Japan. An overpass, location unknown, appeared to have collapsed and cars were turning around and speeding away. Japanese politicians pushed for an emergency budget to fund relief efforts after Kan asked them to “save the country,” Kyodo news agency reported. Japan is already the most heavily indebted major economy in the world, meaning any funding efforts would be closely scrutinized by financial markets.

Domestic media said the death toll was expected to exceed 1,000, most of whom appeared to have drowned.

The extent of the destruction along a lengthy stretch of coastline suggested the death toll could rise significantly.

Tsunami warnings were issued across the Pacific but were later lifted for some of the most populated countries in the region, including Australia, Taiwan and New Zealand.Even in a nation accustomed to earthquakes, the devastation was shocking.

“A big area of Sendai city near the coast, is flooded. We are hearing that people who were evacuated are stranded,” said Rie Sugimoto, a reporter for NHK television in Sendai.
“About 140 people, including children, were rushed to an elementary school and are on the rooftop but they are surrounded by water and have nowhere else to go.”


Japan has prided itself on its speedy tsunami warning system, which has been upgraded several times since its inception in 1952, including after a 7.8 magnitude quake triggered a 30-meter high wave before a warning was given.The country has also built countless breakwaters and floodgates to protect ports and coastal areas, although experts said they might not have been enough to prevent disasters such as what happened on Friday.Chief Cabinet Secretary Yukio Edano told people to stay in safe places as the cold deepened into the night. “Please help each other and act calmly,” he told a news conference.

In Tokyo, residents who had earlier fled swaying buildings jammed the streets trying to make their way home after much of the city’s public transportation was halted.Many subways in Tokyo later resumed operation but trains did not run. People who decided not to walk home slept in office buildings.

“I was unable stay on my feet because of the violent shaking. The aftershocks gave us no reprieve. Then the tsunamis came when we tried to run for cover. It was the strongest quake I experienced,” a woman with a baby on her back told television in northern Japan.



FIRES ACROSS THE COAST

The quake, the most powerful since Japan started keeping records 140 years ago, sparked at least 80 fires in cities and towns along the coast, Kyodo said.Other Japanese nuclear power plants and oil refineries were shut down and one refinery was ablaze. Television footage showed an intense fire in the waterfront area near Sendai.

Auto plants, electronics factories and refineries shut, roads buckled and power to millions of homes and businesses was knocked out. Several airports, including Tokyo’s Narita, were closed and rail services halted. All ports were shut.The central bank said it would cut short a two-day policy review scheduled for next week to one day on Monday and promised to do its utmost to ensure financial market stability.

The disaster occurred as the world’s third-largest economy had been showing signs of reviving from an economic contraction in the final quarter of last year. The disaster raised the prospect of major disruptions for many key businesses and a massive repair bill running into tens of billions of dollars.

The tsunami alerts revived memories of the giant waves which struck Asia in 2004.Warnings were issued for countries to the west of Japan and across the Pacific as far away as Colombia and Peru, but the tsunami dissipated as it sped across the ocean and worst fears in the Americas were not realized.

The earthquake was the fifth most powerful to hit the world in the past century.“The building shook for what seemed a long time and many people in the newsroom grabbed their helmets and some got under their desks,” Reuters correspondent Linda Sieg said in Tokyo. “It was probably the worst I have felt since I came to Japan more than 20 years ago.”

The quake surpasses the Great Kanto quake of September 1, 1923, which had a magnitude of 7.9 and killed more than 140,000 people in the Tokyo area.The 1995 Kobe quake caused $100 billion in damage and was the most expensive natural disaster in history. Economic damage from the 2004 Indian Ocean tsunami was estimated at about $10 billion.






We may not know what they are suffering but let us pray that they all will be strong and chivalrious to face this hardship.

"A helping hand is never enough".

Thanks,
domo arigato.


























Little Hamster

Related Posts with Thumbnails